Over mij

Toen mijn vader overleed was ik nog maar 13 jaar. Het heeft een enorme impact op mij gehad. Het heeft mij gevormd. De manier waarop ik ervoor koos om ermee te dealen heeft mij veel kwaliteiten opgeleverd. Die zag ik toen natuurlijk niet maar inmiddels zie ik deze zeker. Het heeft mij ook het een en ander gekost. Ook die dingen ben ik later in mijn leven zeker tegengekomen.

Mijn coping was om vooral alles zelf te gaan dragen. Anderen niet laten zien hoe verdrietig ik was en vooral maar doorgaan met mijn leven.

'Waar ik enorm van genoot waren de verhalen die anderen vertelden over mijn vader'

Tijdens verjaardagen smulde ik van de verhalen die mijn ooms vertelden. De avonturen die ze mee hadden gemaakt met mijn vader. Maar ook leerde ik later veel over de kwaliteiten én tekortkomingen van mijn vader. Waarom zijn bepaalde dingen gebeurd en welke invloed heeft dat gehad op anderen? En welke eigenschappen van hem zorgden ervoor dat dat zo ging. Heb ik die eigenschappen ook? Of ga ik juist heel anders met bepaalde situaties om?

Deze vragen durfde ik maar moeilijk te stellen. Dus ik hield het bij goed luisteren tijdens verjaardagen.

'Ik moet deze verhalen op papier zien te krijgen'

Inmiddels ben ik een stuk ouder en heb ik hele mooie gesprekken met een oom over mijn vader. En steeds weer denk ik, ik moet deze verhalen op papier zien te krijgen. Hoe waardevol zou dat zijn?

En over mijn moeder die inmiddels ook is overleden. Hoe zien haar beste vriendinnen haar? Dit zijn vrouwen die jaren heel intensief met mijn moeder zijn omgegaan. En mijn tante? Wat weet zij te vertellen over mijn moeder? Ze zijn immers met 2 broers getrouwd en hadden zo’n mooie band. Hoe was mijn moeder als vriendin, als zus? En hoezeer lijkt ze op mij? Of beter gezegd, ik op haar?

Ik wilde dit bundelen. Deze verhalen op papier hebben. En sprak er met meer mensen over. Ook zij bleken erg enthousiast over mijn idee. En ik ging dit uitwerken.

Mementobox - herinneringen overleden ouder

En zo kwam Mementobox tot leven

Mementobox is een box waarin 5 invulboeken zitten die ik Memento’s ben gaan noemen. In deze boeken staan heel veel vragen die door de verhalenverteller ingevuld kunnen worden voor een zoon of dochter die zo graag meer wil weten of zijn vader of moeder. Deze verhalen kunnen aangevuld worden met foto’s en door middel van een handleiding deel ik nog meer tips om deze verhalen zo compleet mogelijk te maken.

Mementobox - Can Kroezen

Wat doe ik nog meer?

Naast de creator van deze Mementobox ben ik sinds 2002 ondernemer. Als eigenaar van Vita-HRM houd ik mij bezig met systemische coaching. Ik bied een programma om mensen te helpen weer helemaal vol hun eigen plek in te nemen en 100% intrinsieke keuzes te maken.

Door mijn ervaring als jong meisje weet ik als geen ander hoe makkelijk het is om een deel van jezelf kwijt te raken. En als volwassene heb ik mogen ervaren wat een rijkdom het is om dat allemaal weer in te sluiten. En dat geef ik nu veel liefde door aan mensen die dit gevoel ook kennen.

Heb je interesse in de Mementobox?

Wil je meer informatie over mij of ben je geïnteresseerd in een samenwerking met mij?