Mementobox - herinneringen overleden ouder

Hoe vraag je aan iemand of ze een Memento voor je wil invullen?

Wil jij een Memento over mijn moeder voor mij invullen?

Ja, ik heb de Memento bedacht, geschreven en uitgebracht. Dat was al een intensief en spannend proces maar weet je wat nog veel spannender was? Vragen aan de vriendinnen van mijn moeder of ze het voor mij in willen vullen. 

Mijn moeder is nu bijna 6 jaar geleden overleden en naarmate de tijd verstrijkt merk ik dat er eigenlijk steeds meer vragen komen waarop ik graag antwoord zou willen hebben. Ook bij mijn zusje merk ik hetzelfde. Vragen die zij nooit meer zal kunnen beantwoorden maar misschien kunnen we die antwoorden wel vinden in de verhalen van vriendinnen.

Maar dan moet ik ze wel dé vraag gaan stellen. Wil jij een Memento voor mij invullen?

En meteen spookt er van alles door mijn hoofd. 

Zullen ze dit wel willen? 

Zullen ze er wel tijd voor willen nemen? 

Zal het hun geen pijn doen om erover te schrijven? 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Allemaal vragen die het voor mij nog moeilijker maken om het aan te gaan. Om daadwerkelijk te gaan vragen of ze dit voor mij willen doen. Voor iemand die het al moeilijk vindt om om hulp te vragen is dit natuurlijk wel een dingetje.

Herken jij dit? Heb jij de Mementoset aangeschaft of gekregen en vind je het moeilijk om mensen te vragen om dit voor je in te vullen? Lees dan even verder want misschien inspireert het je.

De lieve vriendin die in de buurt woont..

Als eerste ben ik naar de vriendin van mijn moeder gegaan die het dichtste in de buurt woont. Een ontzettende lieve vrouw die zo’n mooie warme band had met mijn moeder. 

Ik heb haar de set laten zien en gevraagd of ze het voor mij wilde invullen. Ze schoot meteen vol en wilde het graag doen maar vond het ook moeilijk. Moeilijk omdat ze niet precies wist wat ze moest vertellen. Ik liet haar het boekje zien en ze zag dat er al zoveel vragen instonden die ze kon beantwoorden. Dat ze aan de hand genomen zou worden. Dat maakt het al makkelijker.

Ik vertelde haar vervolgens dat het zo ontzettend waardevol voor mij is om te lezen en te horen hoe mijn moeder als vriendin is geweest. Wie ze nog meer was dan alleen maar mijn moeder. Dat ik zo nieuwsgierig ben naar hun verhalen. De dingen die ze samen hebben meegemaakt.

Als vanzelf kregen we de mooiste gesprekken al. Ze vertelde zo mooi over hoe mijn moeder was als zij met een groepje op stap gingen. Hoe mijn moeder als eerste opstond om te gaan dansen en enthousiast het voortouw daarin nam. 

Het is zo mooi om te horen hoe zij deed in het bijzijn van vriendinnen want mijn zus en ik herkennen onszelf daar erg in terwijl onze moeder altijd zo bedeesd was als wij samen waren. Alsof ze ons alle ruimte gaf en zelf wel een stapje terug deed.

Het was een hele waardevolle middag en deze lieve vriendin gaat het boek voor mij invullen met hopelijk nog meer van zulke mooie verhalen. 

Ik was deze middag weer even helemaal vervuld en voelde mijn moeder zo ontzettend dichtbij. En voor deze vriendin voelde dat ook zo. Het was helend voor ons allebei.

De vriendin die al zolang in haar leven was..

De andere vriendin kent mijn moeder al vanaf haar komst naar Nederland (toen ze met mijn vader trouwde). De band die zij met mijn moeder heeft is zo sterk. Ze mist haar nog iedere dag.

Zij was meteen enthousiast en ook hier kwamen de mooie verhalen meteen al op gang. Ze wist nog goed hoe verliefd mijn ouders op elkaar waren en hoe fijn het was bij ons in huis in die begintijd. Ze heeft veel meegemaakt met mijn moeder samen. Ik kan alleen maar verlangend uitkijken naar de ingevulde Memento.

Heel spannend maar zo de moeite waard..

En weet je? Ik vond het heel spannend om te vragen. Jazeker. Voor mij is het namelijk heel erg belangrijk en hoe ga ik met een eventuele Nee om? Het zou toch kunnen dat iemand daar helemaal geen zin in heeft? 

Ja, dat kan. Maar mijn ervaring in mijn leven leert mij dat mensen heel graag iets voor een ander doen. Als de vrienden, familie van jouw vader of moeder iets voor jou kunnen doen zullen ze dat niet nalaten. 

Wist je trouwens dat je er op de website van Mementobox een handleiding met tips & tools voor de schrijver staat? Hier kan je ze naartoe verwijzen en kunnen ze hulp vinden bij het schrijven.

Wat als iemand niet kan of wil schrijven?

Het kan natuurlijk zijn dat iemand veel moeite heeft met schrijven. Misschien kan deze wel goed vertellen. Dan kan je met deze Memento als handleiding de mooiste gesprekken voeren en kan je misschien zelf opschrijven wat je graag wilt onthouden. 

Misschien heeft deze persoon wel een heleboel foto’s die je samen kan uitzoeken en inplakken. De verhalen komen dan vanzelf op gang. Als hij/zij ze niet kan schrijven, dan kan jij dat misschien wel zelf doen?

Moed is iets spannend vinden en het toch doen!

Ik wens je de mooiste verhalen. En vind je het net als ik spannend om anderen te vragen? Bedenk dan dat het verzamelen van de verhalen zo ontzettend de moeite waard is dat je daar wel een drempel voor over mag.

 Veel succes en ik gun je de mooiste verhalen en gesprekken om in je hart te sluiten. 

Liefs Can

Mementobox - Can Kroezen

Ik ben Can...

Ik ben Can Kroezen-Cornelissen en ben in het dagelijks leven actief als systemisch coach. Als jong meisje van 13 verloor ik plotseling mijn vader aan een hartinfarct. Dit heeft mij gevormd. Door deze ervaring ben ik altijd enorm betrokken bij mensen die plotseling te maken hebben met een grote verandering in hun leven. Als systemisch coach heb ik hier ook mijn beroep van gemaakt. Met veel liefde begeleid ik mensen met het vinden van hun eigen plek en het leven van hun volle potentieel.

Ik wil graag iets doen voor mensen met dezelfde ervaring als ik. Een kleine bijdrage leveren aan het insluiten van je ouders en het vastleggen van hun leven. Zodat jij deze herinneringen altijd bij je kan houden.

Laat een reactie achter