rouw en verlies na overlijden vader of moeder

Het eerste jaar zonder je vader of moeder…

Een jaar van steeds maar weer afscheid nemen

Het eerste jaar zonder je vader of moeder is een jaar van afscheid nemen. Niet alleen tijdens de uitvaart maar ook alle eerste keren zonder je vader of moeder. In het begin word je geleefd en sta je in de overlevingsstand. Je gaat mee in de waan van de dag en doet wat gedaan moet worden. 

Daarna daalt het stof en ga je echt voelen wat er gevoeld mag worden. En dan die eerste ‘speciale’ dagen zonder je vader/moeder. Je voelt het verdriet en het gemis dan zo extra. 

  • De eerste kerst …
  • De eerste vakantie …
  • De eerste verjaardag van hem/haar …
  • Jouw eerste verjaardag …
  • Alle andere feestdagen die je voor het eerst zonder hem/haar gaat vieren.

Het is een jaar van afscheid nemen. Steeds weer. ‘Het besef van nooit meer…. dringt zo binnen op deze dagen’, schreef iemand mij. Het is zo herkenbaar.

Heimwee

Iemand zij eens tegen mij: “Het voelt als een enorm gevoel van heimwee dat me zo overvalt” En dat was voor mij de spijker op z’n kop. Het voelt als heimwee naar mijn vader of moeder. Het kan me als een golf overvallen. Nog steeds maar in het eerste jaar was het een komen en gaan van dit gevoel.

Wat ik dan doe

Wat ik op zulke momenten heel fijn vind is om iets te doen in positieve zin.

  • Hem/haar een brief schrijven,
  • een speciaal liedje luisteren,
  • foto’s kijken,
  • een plek bezoeken met warme herinneringen.

De kracht van verhalen

Maar ook verhalen van anderen doen mij zo goed. Hoe heeft iemand anders mijn vader of moeder ervaren. Mist die ander hem/haar ook zo erg? Welke herinneringen koestert hij/zij het meest? Waar hebben ze zo’n lol om gehad. 

Deze verhalen vullen mij met warmte en liefde. Op de een of andere manier vult het mij met zijn en haar aanwezigheid. Door herinneringen van anderen te horen of te lezen wordt er een leegte in mij opgevuld.

Herinneringenboek Memento

Om deze verhalen nog meer plek te geven en gelegenheid te bieden om verhalen te lezen wanneer het jou uitkomt, heb ik Mementoset gemaakt. Een set met 5 herinneringenboeken om in te laten vullen door familie en vrienden over jouw vader of moeder. Zij kunnen hun mooiste verhalen met jou delen. Je leert op die manier nog veel meer over je vader of moeder. Misschien wel kanten die je nog niet kende. En wellicht herken je jezelf in die verhalen.

Het is zo helpend om heel bewust verhalen op te halen. Om de herinneringen altijd bij je te houden voor momenten waarop de heimwee jou ook even overvalt.

Als je dit interessant vindt kijk dan hier voor de Mementoset of hier voor de Mementobox.

#memento #rouw #verlies #schrijven #verhalen #helen #herinneringen #heteerstejaar #1jaarnaoverlijden

Mementobox - Can Kroezen

Ik ben Can...

Ik ben Can Kroezen-Cornelissen en ben in het dagelijks leven actief als systemisch coach. Als jong meisje van 13 verloor ik plotseling mijn vader aan een hartinfarct. Dit heeft mij gevormd. Door deze ervaring ben ik altijd enorm betrokken bij mensen die plotseling te maken hebben met een grote verandering in hun leven. Als systemisch coach heb ik hier ook mijn beroep van gemaakt. Met veel liefde begeleid ik mensen met het vinden van hun eigen plek en het leven van hun volle potentieel.

Ik wil graag iets doen voor mensen met dezelfde ervaring als ik. Een kleine bijdrage leveren aan het insluiten van je ouders en het vastleggen van hun leven. Zodat jij deze herinneringen altijd bij je kan houden.

Laat een reactie achter