MEMENTO

Handleiding voor de schrijver

Wat goed dat je er bent

Je hebt een Memento gekregen van iemand (of misschien zelf aangeschaft) die zijn of haar vader of moeder is verloren en nu aan jou vraagt om jouw verhalen te delen. Wat ontzettend lief dat je dit wilt doen en de tijd neemt om jouw verhaal te delen met hem of haar.

Het is altijd zo verdrietig als er iemand komt te overlijden.

Als iemand een lang ziekbed heeft gehad dan is er meestal nog enige tijd geweest om zelf nog verhalen te delen en mooie herinneringen te maken met en voor de kinderen. Of deze kinderen nu jong of oud zijn een goede manier van afscheid nemen is zo belangrijk voor degene die verder moet.

Wanneer het afscheid plotseling of na een kort ziekbed is, is deze tijd er vaak niet geweest. Nabestaanden blijven achter met veel vragen en verdriet. Hij of zij zal voor altijd verder moeten zonder vader of moeder en er komt een dag, of die is er meteen al, dat hij of zij meer wil weten over vader of moeder. Vooral als het kind jong is als een ouder overlijdt komen er veel vragen. Lijk ik op hem of haar? Wat deed hij/zij eigenlijk in de tijd dat hij/zij ergens anders was?

Door jouw verhaal te delen laat je zoveel meer zien dan alleen maar jouw verhaal. Je biedt de dochter of zoon de mogelijkheid om vader of moeder op een andere manier te leren kennen. Hoe hij/zij was als vriend, broer, zus, partner, dochter of zoon. En deze informatie leert het kind zoveel over zichzelf.

Heel erg bedankt dat je de moeite neemt om jouw verhaal te gaan schrijven. In deze handleiding help ik je op weg en geef ik je tips om de ervaring en het verhaal zo compleet mogelijk te maken.

De belangrijkste tip die ik je mee kan geven is toch wel: blijf zo dicht mogelijk bij jezelf en duik echt in de ervaring die je wilt delen. Zo wordt je verhaal het meest authentiek en voelt de lezer als het ware de herinnering.

Bij vragen mag je mij altijd een mail sturen. Ik help je graag op weg.

Hartelijke groet,

Can Kroezen-Cornelissen

Je eigen verlies

Allereerst gecondoleerd met het verlies van je dierbare. Je hebt iemand verloren waar je een hele waardevolle band mee had. De aandacht gaat vaak naar de naaste familie maar ook de vrienden, partners, collega’s kunnen ontredderd achterblijven. Het is lastig om je positie te vinden en je wilt graag iets doen maar weet niet goed wat.

Je wilt iets doen voor de zoon of dochter en het schrijven van jouw verhaal over de vader/moeder is misschien wel het meest waardevolle dat je kan doen. Het is een middel voor de zoon of dochter om het verlies op een andere manier te benaderen. Om naast het verdriet ook het leven te vieren. Om te leren hoe hij/zij was naast het ouderschap. Hoe hij/zij was als volwassene en het kind kan hier (h)erkenning uit halen.

Maar dit verhaal opschrijven doet nog meer. Het helpt jou ook om jullie relatie een plekje te geven. Om naast de pijn van het verlies, ook de dankbaarheid te kunnen voelen voor wat er wel was. En dit in je hart te sluiten. Neem hier dan ook de tijd voor. Het helpt je om iets waardevols te kunnen geven aan de persoon waarvoor je dit nu maakt maar het helpt jezelf om het verlies een plek te geven op de diepere laag.

Hoe begin je

Ik wil je uitnodigen om eerst eens rustig door het boekje te bladeren. Ik heb de vragen opgedeeld in verschillende hoofdstukken en als je bij het begin begint, neem ik je aan de hand mee om je verhaal te vertellen door middel van de vragen die ik je stel. Schrik niet van de hoeveelheid want juist door het stellen van heel veel vragen neem ik je mee aan de hand om een mooi verhaal te schrijven.

Volg de structuur

Als je de structuur van het boekje volgt dan komt er vanzelf een hele mooie lijn aan informatie op papier te staan. Begin dus ook gewoon bij het begin. Is dit hoofdstuk niet van toepassing op jouw relatie met de vader of moeder, dan sla je die gewoon over. Aan het einde kun je altijd even teruggaan en misschien komt er dan toch nog iets relevants op. Door de structuur te volgen komt jouw verhaal mooi op papier te staan.

Vragen die je niet kunt of wilt beantwoorden

Het geeft helemaal niks als je vragen niet weet te beantwoorden want iedereen heeft een andere relatie met hem of haar gehad. Alles wat je wilt delen is mooi en zo waardevol voor de zoon of dochter. Laat het gerust open of misschien weet je iemand die wel antwoord kan geven op die vraag. Dan kan je als tip achterlaten dat de zoon of dochter het aan die persoon kan vragen. Zo krijgt de zoon of dochter nog misschien wel met meer mensen contact waar hij/zij waardevolle informatie kan ophalen.

Toonzetting

Schrijf altijd vanuit je hart. Wees niet te veel bezig met hoe de ander het gaat lezen. Het kan zijn dat de persoon nu nog heel jong is maar ook als hij/zij volwassen is is dit document waardevol. Bedenk dat het een blijvend document is. Schrijf van je af wat jij kunt en wilt delen. Hoe dichter je bij jezelf blijft hoe puurder jouw verhaal wordt. En hoe puurder jouw verhaal is, hoe waardevoller het zal zijn voor hem of haar.

Te weinig ruimte

Achter ieder hoofdstuk en aan het einde van het boekje is steeds weer extra schrijfruimte te vinden. Is je verhaal nog niet af, verwijs dan bij het desbetreffende onderdeel naar de pagina waar je verder gaat. Zo heb je voldoende schrijfruimte en blijft de leesbaarheid soepel.

Plak foto’s in

Op verschillende plekken in het boekje is ruimte gecreëerd voor het inplakken van foto’s. Dit maakt het extra waardevol. Foto’s van jullie samen maken het verhaal compleet. Heb je geen foto’s maar wel korte briefjes, grappige appwisseling, tekeningen of iets anders, dan kan je dat natuurlijk ook uitprinten en inplakken.

Wat kan je nog meer doen:

Stuur meer foto’s via WeTransfer

Heb je heel veel foto’s dan kan je die heel goed delen via WeTransfer. Dit is een tool die het mogelijk maakt om grote bestanden te delen.

Stuur beeldmateriaal

Heb je beeldmateriaal die waardevol is voor de zoon of dochter? Stuur dat dan ook via WeTransfer op. Hij/zij kan dit dan verzamelen en daar misschien een eigen film van maken door dit te combineren met materiaal dat hij/zij van anderen krijgt.

Maak een muzieklijst

Heb je veel met muziek en zijn er nummers die je doen denken aan jouw tijd met hem/haar? Schrijf dan de herinneringen in het boekje en deel de nummers ook via een afspeellijst of schrijf de nummers bij de herinneringen. Muziek voegt zoveel toe aan verhalen, herinneringen en het verwerken.

Niet gestelde vragen

Zijn er onderwerpen die je gemist hebt in het boekje dan kun je deze altijd bijschrijven op een van de blanco pagina’s.

Heb je vragen die niet in deze handleiding besproken zijn dan mag je je vraag altijd mailen naar: info@mementobox.nl .

We helpen je graag verder.